• Novinky

          •  VSE CITY RUN
            • VSE CITY RUN

            • Dňa 12. 5. 2022 sa uskutočnilo charitatívne športové podujatie VSE CITY RUN opäť s jasným cieľom – behom pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú. Tejto krásnej športovej akcie sa zúčastnili aj študenti nášho gymnázia:

               V. Czoborová – 4.AB, N. Lukáčová – 4.AB, K. Mižíková – 4.AB, O. Tink – 1.OA, J. Schwarczová – 3.OA, R. Marešová – 3.OA, L. Maščák – 3.OA, A.Slabejová – 3.AB, S. Slíž – 5.NB, A. Eiben – 2.NB. Do behu sa zapojil aj zástupca učiteľov – p.Peržeľ. Všetkým ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme veľa ďalších športových úspechov.

          • Dejepisná olympiáda-celoštátne kolo
            • Dejepisná olympiáda-celoštátne kolo

            • V dňoch  5. – 7.5.2022 sa v Bratislave konalo celoštátne kolo dejepisnej olympiády , na ktorej nás reprezentoval žiak 2.NB Alex Eiben , víťaz krajského kola. Súťažiaci museli nielen obhájiť svoju prácu pred odbornou komisiou, reagovať na oponentský posudok, ale aj uspieť v písomnom teste, ktorý  bol náročný , keďže obsahoval úlohy a otázky z celého gymnaziálneho učiva.

               Nedostatkom dejepisnej   olympiády je , že žiaci nie sú rozdelení do kategórií podľa  toho do akých ročníkov  patria, ale podľa tém samostatných prác. Výsledkom takého delenia je , že sa v jednej kategórii ocitnú  prváci či druháci bilingválneho štúdia, ale aj maturanti.

               Napriek uvedenému sa Alex Eiben  stal úspešným riešiteľom celoštátneho kola  DO a celkovo obsadil vynikajúce 4. miesto. K uvedenému výkonu mu srdečne blahoželáme a želáme veľa  tvorivých síl a vytrvalosti do ďalších ročníkov.

              Odmenou za jeho úsilie bol 3dňový pobyt v Bratislave, pri ktorom  Alex Eiben absolvoval aj sprievodný program pozostávajúci z návštevy  pamätníka  rabína Chatuma Sofera a z návštevy archívu. Obe akcie boli doplnené o pútavý výklad.

              Veľkou devízou 14. ročníka DO boli  osobné kontakty súťažiacich, ktoré nahradili  vlaňajšiu dištančnú formu. 

          • Zážitkové vyučovanie vo Východoslovenskom múzeu.
            • Zážitkové vyučovanie vo Východoslovenskom múzeu.

            • Dňa 11.5.2022 4.OA strávila príjemný vyučovací deň vo Východoslovenskom múzeu. Spolu s  p. geológom S. Levendovským spoznávali krásu minerálov. Žiaci si overili svoje teoretické poznatky v praxi, snažili sa  odlíšiť jednotlivé druhy minerálov. Dozvedeli sa zaujímavosti o ťažbe a využití minerálov.

              Tešia sa na spoločné ryžovanie zlata s p.Levendovským.

          • Dejepisnej súťaž Košice včera a dnes
            • Dejepisnej súťaž Košice včera a dnes

            • Dňa 6.5. 2022 sa v secesnej budove KSK uskutočnil jubilejný 20. ročník dejepisnej súťaže Košice včera a dnes, ktorý organizuje   Gymnázium, Opatovská  ceste 7 v Košiciach v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom a Východoslovenským múzeom.

              Sedem trojčlenných  družstiev  z košických gymnázií súťažilo v šiestich kolách, ktoré preverili ich vedomosti nielen z minulosti, ale aj zo súčasnosti nášho mesta. Na regulárnosť súťaže dohliadala  trojčlenná porota, ktorej predsedala Mgr. Mária Kundrátová,  pracovníčka VSM. Pretože patronát nad súťažou prevzal KSK, súťaž otvoril JUDr. Boris Bilčak, riaditeľ Úradu KSK, ktorý vyzdvihol potrebu poznania minulosti.

              Víťazom s plným počtom bodov sa stalo Gymnázium,  Poštová  9,  druhá priečka patrila Gymnáziu, Alejová 1 a na treťom mieste skončilo Evanjelické gymnázium Jána Amosa Komenského.

              Naše družstvo v zložení Daniel Šalapa, Martin Šedovič, obaja z 1.A, a Matúš Sičák z 4. OA skončilo na  štvrtom mieste.

              Najlepšie družstvá získali hodnotné ceny aj vďaka príspevku KSK.

          • Hviezdoslavov Kubín - krajské kolo
            • Hviezdoslavov Kubín - krajské kolo

            • V piatok 6.5.2022 sa v Michalovciach uskutočnil 68.ročník krajskej súťaže Hviezdoslavov Kubín. V kategórii prednesu prózy získala 3. miesto Ema Holomaňová z 1. AB.  K výsledku gratulujeme a tešíma sa z úspechu našej žiačky.

          • Projekt Erazmus : „Študovať a pracovať v Európe“
            • Projekt Erazmus : „Študovať a pracovať v Európe“

            • V dňoch 25. až 29.apríla 2022 sa uskutočnilo plánované pracovné stretnutie v rámci projektu Erasmus +, ktorého sa zúčastnila 14-členná žiacka skupina pod vedením Mgr. Dávidovej a Mgr. Tomášovej v nemeckom Augsburgu, čo bolo vítanou zmenou v projektovej práci v on-line priestore. Projektový týždeň bohatý na spoločný program  a akcie sa niesol v duchu dobrej nálady, ochoty nasávať nové informácie a snahy ešte viac prehĺbiť  kontakty s partnerskou školou „ Peutinger Gymnasium“

              Okrem spoločného programu v škole sme mali možnosť navštíviť i TIM (Techhnicko- industriálne múzeum) a ponoriť sa do procesu výroby ako i farbenia látok a dostali sme i  možnosť potlačiť si a pomaľovať  v rámci „aktívneho workshopu“ aj vlastné tričká.

              Veľmi zaujímavou a informačne absolútne prínosnou bola pre nás návšteva Augsburskej Univerzity, kde sme mali príležitosť nahliadnuť nielen do prednáškových miestností, ale vojsť i do laboratórií, kde prebiehali mimoriadne zaujímavé praktické experimenty hlavne v oblasti fyzikálnej, bio-chemickej a bio-fyzikálnej. Záverom prehliadky univerzitného campusu bola návšteva obrovskej univerzitnej knižnice, ktorá svojou veľkosťou zabrala jeden celý pavilón.

              Ďalším mimoriadne cenným a poučným zdrojom informácií bola návšteva tzv. BIZ – centra (Berufsinformationszentrum), kde sme mali možnosť dozvedieť sa, ako si absolventi základných škôl môžu nájsť vhodné „umiestnenie na škole“ v duálnom systéme resp. ako si absolventi stredných škôl môžu nájsť vhodný typ štúdia a  študijné miesto. Všetko toto v Nemecku zabezpečuje spolková informačná centrála (BIZ), ktorá ma na starosti žiakom nielen pomôcť a poradiť vo vyhľadávaní, ale aj sprístupniť všetky dostupné materiály, webové stránky a portály, ako i pomôcť pri podávaní prihlášok, vyhotovovaní  osobných portfólií a vypĺňaní formulárov.

              V neposlednom rade nás zaujal Augsburg aj ako historicky veľmi významné mesto, často označované ako nemecké Benátky, vďaka dômyselne prepracovanému systému vodných kanálov, ako i nespočetným pamätihodnostiam, ktoré svedčia o jeho previazanosti na obchod i priemysel (hlavne textilný), náboženstvo ( uzavretie Augsburské mieru v r. 1555) ako i sociálne vzťahy (Fuggerei – prvé sociálne sídlisko na svete).

              Cieľom našej návštevy však bolo i zabezpečiť pokračovanie rozvoja vzťahov i po skončení projektu Erazmus  a to formou partnerskej výmeny, čo sa aj podarilo. A tak sa naši žiaci môžu tešiť na to, že budúci školský rok pôjde nová skupina z nich na takýto výmenný pobyt do Augsburgu.

               

               

               

          • Predpoludnie s fyzikou
            • Predpoludnie s fyzikou

            • V stredu 4.5.2022 sa na škole uskutočnilo predpoludnie plné fyzikálnych zážitkov. Svojou náštevou nás poctil vedec SAV v Košiciach RNDR. JOZEF KAČMARČÍK PHD. , ktorý sa už dlhé roky venuje téme supravodičov. Žiaci zažili prednášku plnú zaujímavých pokusov, ktoré ich veľmi zaujali. Po prednáške sme sa presunuli do učebne fyziky, kde nás už čakala so svojim objavom naša žiačka 2.A triedy Emma Károlyi, finalistka celoštátneho kola SOČ v odbore fyzika. Emma predviedla svoj objav - nabíjanie mobilu pomocou Peltierovho článoku veľmi úspešne. Ďakujeme obom za to, že nám všetkým ukázali aká je fyzika zaujímavá a zábavná. 

          • IQ olympiáda
            • IQ olympiáda

            • Začiatkom apríla tohto roku sa konal už 11. ročník IQ olympiády pod záštitou pani prezidentky, ktorej sa zúčastnilo 9 585 detí z celého Slovenska. Táto olympiáda je zameraná pre žiakov 2. stupňa a žiakov príslušných ročníkov osemročných gymnázií.  Súťažné úlohy boli založené na všeobecných princípoch a na ich riešenie neboli potrebné žiadne špeciálne vedomosti. Nejednalo sa o vedomostnú súťaž, ale o súťaž, ktorá rozvíja schopnosť samostatného logického uvažovania.  Odvahu zapojiť sa našlo aj niekoľko odvážlivcov  našej školy. Tí najlepší sa umiestnili nasledovne: 

              Janigová Alexandra          2.OA      99,65%  

              Sopoliga Paul Adrián        2.OA      86,16%

              Ducarová Sofia                  1.OA      72,09%

               

          • Mediálna výchova  
            • Mediálna výchova  

            • Trieda 3.OA sa v dňoch 27. - 29.4. zúčastnila výletu zameraného na mediálnu výchovu, na ktorom sa stretla s niekoľkými známymi osobnosťami ako je Petra Polnišová, Dano Heriban, Juraj Šoko Tabaček, Matej Landl či Peter Sklár. Prvý večer im spríjemnil Adam Ďurica  niekoľkými svojimi skladbami ako aj osobným rozhovorom. Druhý deň strávili prechádzkou po centre Bratislavy a poobede sa osviežili v Aquaparku v Trnave. V piatok nahliadli do priestorov FUN rádia, zúčastnili sa aj živého vysielania, zoznámili sa s prácou zvukárov, technikov i moderátorov. Vyskúšali si moderovanie a Milan Junior Zimnýkoval rád zodpovedal všetky ich zvedavé otázky

          • Celoštátnom kolo v SOČ
            • Celoštátnom kolo v SOČ

            • Obrovský úspech-veľká radosť

              žiačka 2.A triedy Emma Károlyi dňa 28.4.2022 na celoštátnom kolo v SOČ v odbore 02 - Matematika, fyzika získala krásne 2. miesto. Téma jej práce bola "Netradičná nabíjačka mobilu" s využitím netradičných elementov ako napríklad Peltierov článok. Jej obhajoba očarila komisiu. Sme na ňu veľmi hrdí. Emme gratulujeme a držíme palce v ďalšom odbornom raste.

          • Hviezdoslavov Kubín – okresné kolo
            • Hviezdoslavov Kubín – okresné kolo

            • Dňa 22. 04. 2022 sa uskutočnilo okresné kolo súťaže v umeleckom prednese prózy a poézie Hviezdoslavov Kubín. V kategórii poézia v silnej konkurencii získala 1. miesto Ema Holomaňová z 1. AB.

              Eme srdečne blahoželáme a prajeme  veľa šťastia v krajskom kole.

          • „Dni suchého ľadu“
            • „Dni suchého ľadu“

            • Ak sa výklad javov spojí so zaujímavými pokusmi, je aj fyzika a chémia zábavná. Presvedčili sa o tom mnohí študenti našej školy v dňoch 6. až 8. 4. na hodinách v laboratóriu chémie.

          • SOČ - postup na celoštátne  kolo
            • SOČ - postup na celoštátne kolo

            • Krajská prehliadka SOČ 2021/2022 priniesla pre našu školu vynikajúce 2. miesto, ktoré získala Emma Károlyi z 2.A za prácu z fyziky s názvom „Netradičná nabíjačka mobilu“. Úspešným bol aj Stanislav Slíž s prácou z biológie na tému: „Imunita u dospelého človeka“.

              Srdečne blahoželáme a Emmke držíme palce v celoslovenskom kole SOČ !

          • Školské kolo Hviezdoslavovho Kubína
            • Školské kolo Hviezdoslavovho Kubína

            • Výsledky:II. kategória - poézia

              1. miesto: Zina Jánošíková, 1.OA

                    II. kategória – próza

                    1. miesto: Nina Lacková, 1.OA

              Výsledky: III. kategória – próza

                    1. miesto: Laétítia Krasnovská, 4.OA

              Výsledky: IV. kategória – poézia

              1. miesto: Michaela Kožlejová, 2.NB
              2. miesto: Emma Károlyi, 2.A
              3. miesto: Diana Sekeráková, 1.AB

              Výsledky: IV. kategória – próza

              1. miesto: Ema Holomaňová, 1.AB
              2. Miroslava Kožlejová, 2.NB
              3. Martin Šedovič, 1.A

              Všetkým blahoželáme a postupujúcim držíme palce na okresnom kole.

          • Celoštátne kolo - Olympiáda v anglickom jazyku
            • Celoštátne kolo - Olympiáda v anglickom jazyku

            • Dňa 24.3.2022 sa uskutočnilo celoštátne kolo olympiády v anglickom jazyku. Našu školu reprezentoval v kategórii 2A Alex Albrecht z V.OA. V rámci celého Slovenska sa umiestnil na nádhernom 6.mieste! Srdečne mu blahoželáme a ďakujeme, že takto úspešne reprezentoval našu školu.

          • Krajské kolo - Dejepisná olympiáda
            • Krajské kolo - Dejepisná olympiáda

            • Dňa 22.3.2022 sa Alex Eiben z II. NB zúčastnil na krajskom kole dejepisnej olympiády v kategórii B, kde dosiahol úžasné 1.miesto! K tomuto úžasnému úspechu mu zo srdca gratulujeme, ďakujeme za krásnu reprezentáciu našej školy a držíme palce v celoštátnom kole, ktoré sa uskutoční 24-26. apríla.

          • Celoštátne kolo - Olympiáda v nemeckom jazyku
            • Celoštátne kolo - Olympiáda v nemeckom jazyku

            • Dňa 22.3.2022 sa naša žiačka Karin Sára Michalková z 5. OA zúčastnila na celoštátnom kole olympiády z nemeckého jazyka v kategórii 2C. Vybojovala si krásne 7.miesto! K tomuto úžasnému úspechu jej srdečne gratulujeme, ďakujeme za krásnu reprezentáciu našej školy a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach!

          • Šaliansky Maťko - okresné kolo
            • Šaliansky Maťko - okresné kolo

            • Dňa 22. 3. 2022 v okresnom kole v prednese slovenských povestí súťaže  Šaliansky Maťko získala v silnej konkurencii krásne 3. miesto  ZINA JÁNOŠÍKOVÁ  z 1. OA.

              Zinke srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Prosba o pomoc pre vojnových utečencov.
            • Prosba o pomoc pre vojnových utečencov.

            • Vedenie Gymnázia Opatovská cesta 7 prosí o pomoc pri zabezpečovaní ubytovania ukrajinských vojnových utečencov, ktorým bude poskytnuté prechodné ubytovanie v školskej telocvični. Potrebujeme dobrovoľníkov hlavne na noc (mužov) , ktorí budú nápomocní ubytovaným. Ďalej potrebujeme omaľovánky, farbičky, pastelky,ceruzky, plyšové hračky deky, spacáky, prikrývky, vankúše, posteľné prádlo, karimatky, paplóny, zdravotnícke potreby a lekárničky,ohrievače, drogériu (vložky, plienky, čistiace prostriedky, dezinfekciu, balíčky trvanlivých potravín, sušienky, malé džúsiky, výživy pre deti a jednorazový riad (plastové poháre, taniere, príbory) nabíjačky na mobil, predlžovačky, dvojplatničky.


              Všetok ​humanitárny materiál môžete doniesť počas pracovných dní od 7:00 -18:00 na vrátnicu školy  resp. priamo ku vchodu telocvične.

          • Olympiáda v nemeckého jazyka - postup na štátne kolo
            • Olympiáda v nemeckého jazyka - postup na štátne kolo

            • Dňa 16.2.2022 sa konalo krajské kolo olympiády z nemeckého jazyka. Naši žiaci dosiahli krásne výsledky:

              Karin Sára Michalko 1.miesto, kategória 2C 

              Michal Sanislo -  4.miesto, kategória 1B 

              Patrik Michalko -  5.miesto, kategória 1C

              Lukáš Kafka  -  11.miesto, kategória 1A 

              Všetkým srdečne blahoželáme, ďakujeme sa krásnu reprezentáciu našej školy a Karin prajme, aby sa jej v celoštátnom kole darilo!

      • Kontakt

        • Gymnázium, Opatovská cesta 7, Košice
        • 055 7274411 - sekretariát 055 7274412 - riaditeľ školy 055 7274414 - zástupca riaditeľa 055 7274415 - školská jedáleň
        • Opatovská cesta 7, 040 01 Košice 040 01 Košice Slovakia
        • 00162159
        • 2021189764
        • Vedúca školskej jedálne: Lenka Novák 055 7274415 - školská jedáleň jedalen@opatovska.sk
        • IBAN: SK87 8180 0000 0070 0021 1192
        • psychologička: kristina.copova@opatovska.sk
      • Prihlásenie