• Novinky

          • Svet okolo nás
            • Svet okolo nás

            • Siedmy diel vzdelávacieho projektu "Svet okolo nás" (v kine Úsmev) našich maturantov z geografie a študentov geografie cestovného ruchu preniesol do rozľahlej a nádhernej divočiny do divokého srdca Afriky do Tanzánie, ktorá je jednou z najromantickejších a zároveň najpriateľskejších krajín na čiernom kontinente. Spolu s cestovateľmi sme navštívili najkrajšie národné parky, oboznámili sme sa so životom obávaných bojovníkov kmeňa Masajov a okrem iného sme poodhalii aj tajomstvo Veľkej priekopovej prepadliny.

              Už na budúci školský rok sa tešíme na ďalšie dobrodružstvo, ktoré sa bude odohrávať v Indonézii.

          • Ideathon-celoštátna súťaž
            • Ideathon-celoštátna súťaž

            • Dňa 14.11.2023 sa vybraní študenti predmetu Aplikovaná ekonómia zúčastnili celoštátnej súťaže Ideathon, ktorú zastrešovali JA Slovensko a Carmeuse Slovensko. Celý deň pracovali na výzve a jej riešení, obhajovali svoje nápady a kreativitu. A hoci všetci podali skvelé výkony, na 1.mieste sa umiestnil Matej Štefko zo 7.OA. Srdečne blahoželáme a veríme, že žiakov budú tieto skúsenosti posúvať k ďalším úspechom.

          • Celoslovenské finále - AMAVET 2023
            • Celoslovenské finále - AMAVET 2023

            • V dňoch 8. - 10.11.2023 sa v Bratislave konalo celoslovenské finále súťaže Vedy a techniky - AMAVET, na ktorom našu školu úspešne reprezentovali naše skvelé mladé vedkyne zo 4.NB, Miška a Mirka Kožlejové. Veľmi sa z ich úspechov tešíme a prajeme im veľa šťastia,  elánu a dobrých nápadov v ďalšom bádaní.

          • Nepovinná literatúra s Lukášom Latinákom
            • Nepovinná literatúra s Lukášom Latinákom

            • Dňa 7. 11. 2023 sa študenti 3. a 4. ročníka zúčastnili netradičnej prednášky, ktorú viedol známy herec Lukáš Latinák. Ukázal žiakom literárne diela z iného uhla pohľadu a zároveň prepojil literatúru nielen s históriou, ale aj súčasným spoločenským dianím.

              V úvode vysvetlil, ako sa dostal k herectvu a ako môžu jeho skúsenosti pomôcť s výberom povolania aj nám, študentom. Analýzou diel ako Starec a more či Žltá ľalia ukázal, že za zdanlivo jednoduchým dejom sa ukrýva ďalší významový plán, ktorý je aktuálny aj v modernej dobe. Nevynechal ani umelecký prednes niekoľkých diel, medzi ktorými nechýbal Svätopluk od Jána Hollého alebo báseň Jána Smreka Oči. . Bodkou programu bola kreatívna interpretácia klasických rozprávok plná humoru, ktorý vo vystúpení p. Latináka jednoducho nemôže chýbať.

          • Beniakove Chynorany
            • Beniakove Chynorany

            • Dňa 10.11. 2023 prebiehali výberové kolá  XXX. ročníka Slovenského festivalu poézie Beniakove Chynorany. Našu školu reprezentovala Ema Holomaňová z 3.AB, ktorá obsadila druhé miesto v rámci Košického kraja. Gratulujeme.

          • Jazykový WocaBee šampionát
            • Jazykový WocaBee šampionát

            • Naši najmladší nemčinári (I.OA) sa v októbri zapojili do súťaže Jazykový WocaBee šampionát. Ich úlohou bolo v priebehu 1 súťažného týždňa nahrať čo najviac bodov precvičovaním slovíčok nemeckého jazyka v aplikácii WocaBee. V okresnom kole sa v konkurencii 173 zapojených tried umiestnili na krásnom 6.mieste. A hoci sa neprebojovali ďalej, ich výhrou je množstvo naučených slovíčok, ktoré v priebehu svojho štúdia (a snáď i po ňom) určite využijú. Za svoju šikovnosť si všetci žiaci vyslúžili sladkú odmenu, najbojovnejšie 3 hráčky aj diplomy a kartičky nemeckých slovíčok.

          • Výbuchy sopiek na hodine biológie
            • Výbuchy sopiek na hodine biológie

            • Výbuchy sopiek na hodine biológie: žiaci štvrtej OA vytvorili modely sopiek. Fantázia im skutočne nechýbala. Použili pri tom nápadité rozličné materiály a nechýbala ani samotná demonštrácia sopečnej erupcie spojená s vyvrhnutím lávy.

          • Máš problém?
            • Máš problém?

            • V piatok 3.11 sa  vybraní žiaci 1. - 4. ročníka OG zapojili do online matematickej súťaže "Máš problém?!", ktorú organizovalo občianske združenie STROM. Do prvej päťky sa prebojovali traja žiaci. Na 4. mieste sa umiestnil Maximilián Tóth v  kategórií 6. ročník. V kategórii 9. ročník skončil na 4. mieste Lukáš Kafka, za ktorým nasledoval na 5. mieste Ádám Gáspár. Všetkým účastníkom ďakujeme za reprezentáciu našej školy a tešíme sa na nich aj v ďalších matematických súťažiach.

          • CHEMGENERATION
            • CHEMGENERATION

            • Dňa 27. 10. 2023 sa študenti CVY zúčastnili na laboratórnom cvičení v rámci projektu Chemgeneration.  Vedecký program zastrešuje firma BASF a FMMR TUKE. Absolvovali sme čistenie vody, získavanie cínu elektrolýzou, recykláciu papiera. Vedecký interaktívny seminár nám priblížil  možnosti, ako dosiahnuť nulový odpad. Nasledovala prednáška o získavaní energie z biomasy, ale aj problémoch korózie materiálov pri jej spaľovaní. Potom sme si pozreli zaujímavosti DOD Strojníckej fakulty. Najviac zaujali materiály, ktoré môžu nahradiť časti nášho tela. Bodkou exkurzie bol prototyp autobusu na vodík, ktorý reprezentoval našu krajinu na EXPE v Dubaji.

              Za vedecky pestré dopoludnie ďakujeme zamestnancom TUKE, predovšetkým FMMR – Ústav metalurgie – oddelenie nekovových materiálov!

          • Novinky v školskej knižnici
            • Novinky v školskej knižnici

            • Naša školská knižnica sa rozrástla o dvadsiatku nových knižných titulov, ktoré sa už nevedia dočkať, kedy sa dostanú do rúk nadšeným čitateľom. Nové knižky sú určené predovšetkým našim mladším gymnazistom, ale v ponuke máme aj knihy pre starších gymnazistov. V prípade záujmu o požičanie knižky neváhajte osloviť vyučujúce slovenského jazyka a literatúry.

          • Exkurzia  Osvienčim -Krakov – Wieliczka
            • Exkurzia Osvienčim -Krakov – Wieliczka

            • V dňoch od 17. do 19. októbra 2023 sa žiaci 5.OA, 6.OA, 2.A, 2.AB a 2.NB zúčastnili poznávacej exkurzie Osvienčim -Krakov – Wieliczka. V prvý deň sme zamierili priamo do múzea koncentračného tábora v Osvienčime, kde sme absolvovali prehliadku so sprievodcom v priestoroch tábora Auschwitz, kde sme navštívili niekoľko barakov a miest, v ktorých vtedajší väzni museli trpieť. Po krátkom presune autobusom sme sa ocitli v tábore Birkenau, prešli tzv. bránou smrti, nazreli do drevných budov, ktoré kedysi slúžili ako ubytovacie jednotky väznených. Mnohých z nás prešiel mráz po chrbte, došli nám slová, či poniektorí ostali v tichom vnútornom rozpoložení....Dúfame, že história o ktorej sme sa veľa dozvedeli sa už nikdy opakovať nebude! Večer nás čakala príjemná prehliadka večerného Krakova.  

              Na druhý deň sme okúsili plnými dúškami Krakov so slovenským sprievodcom za krásneho slnečného počasia. Počas tejto prehliadky sme navštívili hrad Wawel ako aj katedrálu na hrade Wawel. Neskôr sme sa presunuli do obchodného centra s priestorom na nákup suvenírov a obed. V posledný deň sme absolvovali prehliadku soľnej bane Wieliczka, kde sme mali poznávaciu exkurziu so sprievodcom v trvaní 2 hodín. Cestou domov sme navštívili aj malebné poľské mestečko  Zakopane.  

          • Aktivita Červené jabĺčko
            • Aktivita Červené jabĺčko

            • Z príležitosti októbrového Svetového dňa zdravej výživy sa na našej škole uskutočnila aktivita Červené jabĺčko. Žiaci sa mohli zapojiť prinesením jablka, ktoré sa pre nich zdalo byť to ,,naj". Gratulujeme žiačkam Marianne Vatráľovej z 1.NB a Laure Bakoš z 2.AB.

          • Medzinárodný Hudobno-Dramatický Projekt
            • Medzinárodný Hudobno-Dramatický Projekt

            • Keby som sa mala spýtať mojich spolužiakov ,či by opakovali tento výmenný pobyt ,bez váhania by povedali áno. Ten jeden krátky týždeň nám všetkým ponúkol čerstvý pohľad na to ako to v skutočnom svete chodí. Všetko sa to začalo jedno veľmi skoré ráno ,kedy sme sa všetci deviati, vrátane našich pani učiteliek, mali stretnúť na stanici a posledný krát sa rozlúčiť s našimi rodičmi (nehovorím ,že to bolo až tak ťažké). Cestovali sme približne 15 hodín ,ale ten čas uplynul skôr ako sme si to uvedomili. Musím povedať ,že aj napriek tomu ,že sme boli siedmi študenti (z toho väčšina z inej triedy) sadli sme si veľmi dobre. Keď sme konečne dorazili do Lipska naše hosťovské rodiny na nás už netrpezlivo čakali. Bez problémov si nás roztriedili a už neostávalo nič iné ako sa vybrať “domov”. Neviem ako ostatní ale moju prvú noc som prežila s obráteným žalúdkom. Nebolo to kvôli rodine ani kvôli clivote ,ale preto lebo som si uvedomila ,že po dobu siedmich dní to budem iba ja a moje anglické komunikačné zručnosti. Náš prvý ”pracovný” deň bol 25. September, nemecká škola v Groitzsch, Wiprecht-Gymnasium , nás všetkých privítala s otvorenou náručou. Ponúkli nám raňajky a keď sme sa všetci najedli nastal rad na poznávacie aktivity. Prešli sme rôznymi úlohami. Po tomto veľkolepom ráne sme sa konečne vrhli na skúšanie. Neviem ani slovami poriadne vyjadriť ako mi to neskutočne chýba (nacvičovanie). Celý týždeň sme makali ako diví a vylepšovali  Disney scénky ako sme len mohli. Bolo to o pevnej disciplíne. V ten deň sme ešte absolvovali prehliadku školy a mesta Groitzsch (obidve nás dostali). Škola bola rozhodne iná ako Gymnázium Opatovská, nie len školským systémom ale aj jej učebňami a predmetmi. A mesto bolo prekvapivo veľmi kľudné a tiché. Druhý deň bol intenzívnejší opäť kopec roboty. Všetko išlo ako po masle. Doteraz sa smejem na tom ako sme každý deň ,viac a viac túžili po našej starej dobrej jedálni (nevarili tam zle ,no ale už sa nám cnelo po dobrom rezni z Opatky). Veľkým dňom (okrem vystúpenia) bola návšteva notoricky slávneho Lipska. Deň “oddychu” ,alebo sme si to len mysleli (toľko krokov koľko sme v ten deň zrobili nespravím ani na hodinách telesnej výchovy). Táto mestská turistika bola úžasná, prešli sme MUST-SEE pamiatky a iné zaujímavosti. Určite treba spomenúť aj očakávaný Primark. Štvrtok bol THE DAY ,teda TEN DEŇ. Deň nášho prvého vystúpenia. Predtým sme ešte trochu nacvičovali, aby sme doladili nejaké detaily. Na vystúpenie prišiel každý, naše vynikajúce hosťovské rodiny, učitelia, riaditeľka. Keď odbilo sedem, čiže 19:00 alebo presnejšie 420 minút od poslednej polnoci , naše vystúpenie sa začalo. Nič krajšie som ešte nepočula, ich školský orchester (do ktorého sme sa zapojili aj my) bol ako z rozprávky. Slovákom aj Belgičanom padali sánky. Po každej Disney scénke nasledovala pesnička z daného filmu. Doteraz si niektorí spievame pesničky ako The Bare Nescessities, We Know the Way alebo You've Got a Friend in Me v sprchách, na chodbách alebo tam kde nás nikto nepočuje. Na ďalší deň nás to čakalo znova, no teraz to bolo o niečo jednoduchšie. Veľký deň sme už zdolali a toto bolo pre žiakov ,ktorí sa nemohli prísť pozrieť na “premiéru”. Posledný deň , deň rozlúčenia, bol pomerne únavný, nikomu sa z Nemecka nechcelo odísť no vedeli sme ,že to nie je koniec a čoskoro našich kamarátov uvidíme. A samozrejme nezabudli sme si ešte pred odchodom vymeniť Instagramy. Počas tohto pobytu na nás láskavým/materinským okom dohliadali naše pani učiteľky (neviem, čo by sme bez nich robili). Celý týždeň nám pomáhali so scénkami, pripravovali nás , pomáhali nám odbúravať stres a všetky tie emócie prežívali s nami. Keby nebolo týchto dvoch konkrétnych paní učiteliek určite by sme si to takto neužili.

               

               

          • FallReciting
            • FallReciting

            • V stredu 25. októbra sa učebňou C4 niesli slová anglicky prednášanej poézie a prózy. Prednášať pred ľuďmi, to chce odvahu. Prednášať pred ľuďmi po anglicky, to chce odvahy ešte viac. Všetci naši účinkujúci jej mali za plné hrste. A aj keď sa sem-tam zatriasol hlas alebo mal miestami robotu aj našepkávač, zvládli to tak, že aj to škaredé, upršané počasie za oknami pôsobilo zrazu akosi vľúdnejšie.

              Dovoľte teda, aby som zablahoželala naším víťazkám. Za osemročné gymnázium máme dve prvé miesta, obe z 1. OA: Za prózu je to Adela Liptáková, za poéziu Nina Ferenčáková. Za „veľké gymnázium“ máme tento rok tiež ženské zastúpenie: 1. miesto – Emma Holomaňová z 3.AB, 2. miesto – Olívia Orlovská z 3.NB a 3. miesto – Andrea Kaššaiová z 3.AB.

              Blahoželáme a tešíme sa na Vás znova o rok.

          • Školské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry – kategória C
            • Školské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry – kategória C

            • Dňa 17.10. 2023 prebiehalo školské kolo online formou. V teste najviac bodov získali dievčatá z 3.OA Barbora Čechová a Nella Lucia Rečičárová.   

              Druhá a tretia časť olympiády prebiehala na pôde školy: 2. kolo bolo  zamerané na transformáciu textu a v 3. kole si mali  žiaci pripraviť  rečnícky prejav na vopred určenú tému. 

              Zo 7 súťažiacich z 3.OA a 4. OA sa najlepšie darilo Barbore Čechovej, ktorá získala 48 bodov z maximálne možných 55, a postupuje do okresného kola.  Náhradníčkou sa stala Lívia Vargová s počtom bodov 44. Všetkým ďakujeme za účasť a dúfame, že sa zapoja do olympiády aj v budúcom roku.  

              Zoznam súťažiacich: Barbora Čechová, Lujza Grelová, Nella Lucia Rečičárová, Lívia Vargová – všetky z 3.OA. 4.OA zastupovali: Ádám Gáspár, Samuel Gorcsos, Stela Ňaršanská. 

          • AMAVET - postup na celoštátne kolo
            • AMAVET - postup na celoštátne kolo

            • V piatok, 20.10.2023, sa na pôde UPJŠ konalo krajské kolo  súťaže AMAVET. Postup do celoslovenského kola v kategórii Biológia, si úspešne vybojovali Mirka a Miška Kožlejové zo 4.NB. Srdečne blahoželáme a držíme palce aj v Bratislave !

          • Spleť - divadelné predstavenie
            • Spleť - divadelné predstavenie

            • Dňa 17.10.2023 sa žiaci 2. a 3. ročníka zúčastnili divadelného predstavenia Spleť v Historickej radnici v Košiciach. Predstavenie bolo zamerané na prevenciu šikanovania a kyberšikanovania. Súčasťou predstavenia bola aj beseda so samotnými hercami a psychologičkou z o.z. IPčko na danú tému.

          • Zdravie ženy, zdravie muža
            • Zdravie ženy, zdravie muža

            • V rámci preventívnych aktivít "Pink Október" sme k nám pozvali medikov zo Spolku medikov v Košiciach,  ktorí našim prváčkam a prvákom  vysvetlili potrebu a význam preventívnych prehliadok, starostlivosť o svoje reprodukčné zdravie. 

          • Dlhodobé športové súťaže
            • Dlhodobé športové súťaže

            • V tomto školskom roku sme sa tiež prihlásili do Dšs. Dňa 11.10.2023 sme sa zúčastnili súťaže nohejbal chlapcov-kde sa nám postúpiť nepodarilo. Dňa 16.10.2023 sme sa zúčastnili súťaže futsal dievčatá-kde sa nám darilo viac. Družstvo našej školy vyhralo postupne s Soš Veterinárna 4:0, s Szš Kukučínova 5:1, s OA Watsonova  3:0.

              Dievčatám gratulujeme k postupu.

      • Kontakt

        • Gymnázium, Opatovská cesta 7, Košice
        • 055 7274411 - sekretariát 055 7274412 - riaditeľ školy 055 7274414 - zástupca riaditeľa 055 7274415 - školská jedáleň
        • Opatovská cesta 7, 040 01 Košice 040 01 Košice Slovakia
        • 00162159
        • 2021189764
        • Vedúca školskej jedálne: Lenka Novák 055 7274415 - školská jedáleň jedalen@opatovska.sk
        • IBAN: SK87 8180 0000 0070 0021 1192
        • psychologička: kristina.copova@opatovska.sk
      • Prihlásenie