• Novinky

          • Futsalový turnaj
            • Futsalový turnaj

            • Dňa 26.6 2014 sa uskutočnil školský futsalový turnaj. Zúčastnili sa ho družstvá tried: 3.B, 3.D, 2.B, 3.F, 1.NB,1.B, 3.F.

              Aj keď počasie preverilo naše nadšenie, turnaj sa dohral v telocvični.
              Víťazom sa stalo družstvo 2.B triedy. Druhé miesto obsadili 3.F, 3.miesto 3.D, 4.miesto 1.B, 3.F, 5.miesto obsadili 1.NB a šieste miesto obsadila 3.B trieda. Víťazi dostali medailu a všetky družstvá diplomy.
              Gratulujeme.

              Do galérie Futsalový turnaj boli pridané fotografie.

          • Triedny výlet 3. F
            • Triedny výlet 3. F

            • V dňoch 22. 6. – 24. 6. 2014 sa 18 študentov tejto triedy zúčastnilo  výletu v Tatranskej Lomnici za doprovodu triednej -  p.profesorky Hubáčekovej a p.p. Mikolajovej. Ubytovaní sme boli v dobre vybavenom  penzióne Encián v Tatranskej Lomnici,  kde  nám chýbala len väčšia ústretovosť zo strany  majiteľa. Výlet dopadol nad očakávanie, počasie nám prialo, využili sme akciu železníc  „Vlak a Tatry“, ktorá spočíva v tom, že za cestu v týchto dňoch sme zaplatili 13 EUR na osobu a mali sme v tom zarátané okrem lístka z Košíc do Tatranskej Lomnice a späť aj dve lanovky a rôzne presuny Tatranskou elektrickou železnicou, čo sme aj bohato využívali.

               Prvý deň sme odviezli z Tatranskej Lomnice na Štrbské pleso, a tak sme videli celkovú situáciu po ďalšej víchrici, ktorá sa prehnala Tatrami zhruba pred mesiacom. Obišli sme  pleso a zistili sme , že kedysi modrá farba sa zmenila na zelenú dôsledkom nedisciplinovanosti návštevníkov Tatier, ktorí prikrmovali kačky a ryby, čím spôsobili , hromadenie odpadu v plese, vznik rias a následne zmenu farby  vodnej hladiny. Videli sme v priamom prenose aj prácu záchranárov. Po rozchode, spiatočnej ceste električkou do Lomnice , ubytovaní a dobrej večeri sme si odpočinuli a pripravili plán na ďalší deň.

               Po   minimalistických raňajkách (hlavne pre chlapcov)  sme sa vybrali lanovkou na Skalnaté pleso a odtiaľ pešo magistrálou na Hrebienok. Cestou sa nám naskytli krásne výhľady, minuli sme vodopády, všímali sme si  flóru  i faunu ( srnky). Z Hrebienka sme sa pozemnou lanovkou presunuli do Starého Smokovca, kde sme si dali rozchod na neskorší obed. Po presune zo Starého Smokovca do  Tatranskej Lomnice a následnej večeri, ktorú sme nazvali „Majiteľova pomsta“, sme odpočívali a niektorí  sme sa ešte poprechádzali po Tatranskej Lomnici.

              Tretí, odchodový deň, sa niesol v znamení úplného relaxu, po raňajkách a vyprataní  izieb do 9.30 hod. a ich  dramatickejšom odovzdávaní, sme si odložili batožinu a vybrali sme sa  k bobovej dráhe tzv.Tatrabob , kde po absolvovaní jázd sme si dali rozchod na obed, nákupy suvenírov popr. prehliadku múzea TANAPu . Po vyzdvihnutí batožiny sme sa vybrali na cestu domov, ktorá sa skomplikovala zhruba hodinovým meškaním rýchliku. Napriek tomu sa výlet vydaril  a študenti plní dojmov sa vrátili do svojich domovov.

               

              Do galérie Triedny výlet 3. F boli pridané fotografie.

          • Futbalistky úspešne
            • Futbalistky úspešne

            • Dňa 12.6 2014 sa družstvo našich futbalistiek zúčastnilo turnaja vo veľkom futbale - Matej cup. Obsadili sme prvé miesto a získali sme putovný pohár.

              Družstvo tvorili: Ledvoňová, Christová, Hudáková, Bačová, Matisová, Balogová, Pastorová, Marčaková, Antošová, Uramová, Hritzová, Krivušová, Lukačková.

              Dievčatám gratulujeme.

              Do galérie Futbalistky úspešne boli pridané fotografie.

          • Súťaž prvej pomoci
            • Súťaž prvej pomoci

            • Dňa 11.6.2014 sa družstvo našej školy zúčastnilo celomestskej súťaže Červeného kríža - poskytnutie prvej pomoci pod heslom:" Máš len jeden život tak si ho chráň".
               
              Zúčastnili sa tieto študentky:
              - Lucia Navrátilová 2.C
              - Zuzana Koprivová 3.C
              - Veronika Niščáková 3.C
              - Lucia Bodnárová 3.C
              - Barbora Laczková 3.B
               
              Súťaže sa zúčastnilo 15 družstiev zo stredných škôl mesta. Naše družstvo sa umiestnilo na 6. mieste, za čo im patrí veľká pochvala a ocenenie, že vedia pomáhať v prípade núdze nielen sebe, ale aj ostatným. Družstvo na súťaž pripravovala p. Tóthová.

              Do galérie Súťaž prvej pomoci boli pridané fotografie.

          • Naše futsalistky a nohejbalisti úspešne
            • Naše futsalistky a nohejbalisti úspešne

            • Dňa 4.6 2014 a 5.6 2014 sa uskutočnila Krajská Olympiáda v dlhodobých športových súťažiach. Naše gymnázium malo zastúpenie vo futsale dievčat a v nohejbale chlapcov. Obidve družstvá získali prvé miesta a zlaté medaily.
              Družstvo nohejbalistov tvorili: M.Dubovan z 3.B, J.Siladi z 3.F, R.Križan z 3.Fa J.Olajoš z 3.F.
              Družstvo futsalistiek tvorili: E.Ledvoňová 4.C, P. Bačová, V. Matisová, P. Balogová z 3.C, M. Hudaková 3.E, P. Christová 2.D, V. Antošová 2. B, M. Marčaková 2.A, S. Pástorová 1.B.

              Srdečne gratulujeme.

              Do galérie Naše futsalistky a nohejbalistky úspešne boli pridané fotografie.

          • Exkurzia do Rakúska a Nemecka
            • Exkurzia do Rakúska a Nemecka

            • V dňoch 28. 5. až 2.6. 2014 sa 35 študentov nášho gymnázia zúčastnilo poznávacej exkurzie s bohatým programom - trasa Viedeň, Salzburg, Kehlsteinhaus, Mnichov, Neuschwanstein, Wendelstein, ktorú zorganizovali profesorky nemčiny Mikolajová, Tomášová, Šoltésová  v spolupráci s CK.

              Jediné, čo nám spočiatku nevychádzalo  na 100 %, bolo počasie. Viedeň sa na nás trocha mračila a sem tam jemne zapršalo, ale naše nadšenie z veľkej prehliadky letného sídla Habsburgovcov - Schönbrunnu (v preklade Krásna studňa)  to neodplavilo.  Po krátkej prehliadke  Viedne so sprievodcom, ktorý nás upozornil na dominanty mesta a malom rozchode pred Stephansdomom, sme opäť nasadli do autobusu, aby sme stihli presun do Soľnohradu, teda Salzburgu, kde sme mali zabezpečený nocľah v hoteli Oekotel.

              Po riadnom vyspatí a výdatných raňajkách vo forme švédskych stolov sme sa s nadšením vybrali  opäť so sprievodcom spoznávať jeho historickú časť - Staré mesto, ktorá je na zozname svetového dedičstva Unesco.  Obdivovali sme záhrady patriace k zámku Mirabell, kostoly, námestia, fontány, Mozartov rodný dom. V čase voľna mnohí z nás podnikli lanovkou cestu na  pevnosť Hohensalzburg, ktorá je jedinou veľkou zachovanou stredovekou pevnosťou a ponúka krásny výhľad na Alpy i mesto a je dominantou Salzburgu. So Salzburgom a Rakúskom sme sa museli rozlúčiť, opäť zaplakalo i nebo a pokračovali sme v ceste do Nemecka na Berchtesgaden - Kehlsteinhaus alebo  Orlie hniezdo, ktoré sa vypína vo výške 1837m  a je odtiaľ krásny výhľad na Alpy. Bol to  dar k 50. narodeninám A. Hitlera, ale  keďže trpel závratm, veľmi si ho neužil, bol tam len párkrát, a tak nebolo počas vojny ani tesne po nej zničené ako iné  Hiterove rezidencie.  Nám sa Alpy veľmi nechceli ukázať, nebola najlepšia viditeľnosť , ale našťastie nám nepršalo. Zážitkom pre mnohých sa stal zvláštny autobus , ktorý nás vyviezol serpentínami až k tunelu a pôvodnému veľkokapacitnému výťahu, s ktorým sme sa dostali na vrchol hory Kehlstein k Orliemu hniezdu. Po prestávke na fotenie a jedenie sme sa vrátili k autobusu a pokračovali v ceste do Mníchova, kde sme sa vo večerných hodinách ubytovali  v hoteli Ibis, v ktorom sme  strávili  2 noci.

              Ráno nás Mníchov privítal lepším, teda bezdažďovým počasím a tak sme sa odpočinutí a posilnení výdatnými raňajkami vydali so sprievodcom na jeho prehliadku. Najskôr sme absolvovali okruh autobusom a okruh pešou zónou s výkladom a upozornením na dominanty mesta, námestie Marienplatz, kráľovský palác Residenz, Radnica s Orlojom, Peterskirche, Frauenkirche, bazilika Theatinerkirche. Po organizovanej prehliadke bolo dlhšie osobné voľno, ktoré každý využil podľa toho, čo ho zaujíma. Bola to možnosť aj otestovať si svoje jazykové schopnosti. Vo večerných hodinách sme sa vrátili do hotela. Po krátkej noci, museli sme si privstať, zbaliť veci, odovzdať karty od izieb, vyzdvihnúť raňajkový balíček a nasadnúť do autobusu a cestovať smerom k rozprávkovému zámku z 19. storočia -  zámku Neuschwanstein (Nový labutí kameň), ktorý patrí k najnavštevovanejším miestam v Nemecku. Na skalnatom vrchu v bavorských Alpách ho dal postaviť duševne chorý bavorský kráľ Ľudovít II.

              Po prehliadke zámku a fotení z mostu Marienbrűcke, odkiaľ je najkrajší výhľad, sme sa vybrali k autobusu. Čakal nás presun k poslednému cieľu, (ktorý ako bonus vybavila p.p. Šoltésová) tým bol Wendelstein - 1838m vysoký vrch v bavorských Alpách, na ktorom sa nachádza hvezdáreň, observatórium aj vysielač. Počasie nám prialo a tak bol presun na vrchol kabínkovou lanovkou skutočným zážitkom. Viditeľnosť z vrchola bola užasná a videli sme nielen bavorské Alpy, ale aj vyššie, ešte zasnežené končiare rakúskych Álp. Po prestávke na fotenie, obdržaní balíčkov s občerstvením a návštevy najvyššie položenej kaplnky sme sa zubačkou presunuli inou cestou na parkovisko k nášmu autobusu. Tým sa program našej exkurzie zavŕšil, čakala nás už len bezpečná cesta domov, ktorú sme si spríjemnili pozeraním filmom a pospávaním.

              Do galérie Exkurzia do Rakúska a Nemecka boli pridané fotografie.

            • Oznam pre žiakov školy - držiteľov preukazu žiaka ISIC/EURO 26

            • S blížiacim sa koncom školského roka je potrebné v mesiaci 06/2014 predĺžiť platnosť čipu Preukazu žiaka na ďalší školský rok pre tých žiakov, ktorí pokračujú v štúdiu na našej škole a chcú využívať preukaz v doprave aj naďalej.

              V termíne do 20.6.2014 je potrebné uhradiť poplatok 1,50€ ZRŠ za predĺženie platnosti čipu do 30.5.2015.

              Predĺženie platnosti čipu je následne potrebné vykonať priložením karty k terminálu, ktorý je k dispozícii u ZRŠ.

          • Slávnostné odovzdávanie jazykových diplomov
            • Slávnostné odovzdávanie jazykových diplomov

            • Na pôde Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach sa dňa 28. mája 2014 uskutočnil už piaty ročník slávnostného odovzdávania nemeckých jazykových diplomov konferencie ministrov kultúry študentom gymnázií východného Slovenska. Na tejto akcii sa zúčastnilo aj 8 našich študentov, náš lektor nemeckého jazyka p. Remmer De Boer, riaditeľka školy a vyučujúca NEJ p. Frágnerová.

              Pán veľvyslanecký radca Berndt Oesterlen odovzdal študentom jazykové diplomy prvého a druhého stupňa. Tí najlepší boli za výborné výsledky v skúške odmenení aj knižným darom. Teší nás, že medzi najlepších patrí aj naša žiačka Gabriela Eibenová z 3. B.

              Vo svojom príhovore poukázal veľvyslanecký radca Berndt Oesterlen na vysokú angažovanosť Spolkovej republiky Nemecko v podpore výučby nemeckého jazyka na Slovensku. Práve teraz, keď Slovensko oslávilo už desiate výročie vstupu do EÚ, si aj absolventi vďaka diplomu výrazne vylepšili svoje možnosti a perspektívy pre budúce štúdium, ale aj  dočasnú, či dlhodobú činnosť za hranicami SR v nemecky hovoriacich krajinách únie.

              Pani Gudrun Telge, odborná poradkyňa Centrály pre zahraničné školstvo, sa poďakovala prítomným riaditeľom škôl za ich dlhoročnú angažovanosť, ktorej cieľom je, aby nemčina mala na ich školách výnimočné postavenie. Zhodnotila výsledky skúšok počas obdobia viac ako desať rokov.

               Nemecký jazykový diplom druhého stupňa platí ako doklad o jazykových znalostiach, ktoré postačujú na prijatie na štúdium na nemeckej vysokej škole. Keďže je slovenská maturita uznaná ako ekvivalent nemeckej, môže byť absolvent nemeckého jazykového diplomu imatrikulovaný na nemeckej škole bez ďalších skúšok. Nemecký jazykový diplom je uznávaný aj v kruhoch nemeckého priemyslu a je v nich často považovaný za dôkaz pokročilých znalostí nemeckého jazyka.

              Do galérie Slávnostné odovzdávanie jazykových diplomov boli pridané fotografie.

          • Súťaž Košice včera a dnes
            • Súťaž Košice včera a dnes

            • Dňa 7. mája 2014 bola naša škola  už 14 krát organizátorom súťaže košických gymnazistov Košice včera a dnes. Súťaž sa konala v rámci osláv dní mesta Košice a zúčastnili sa jej trojčlenné družstvá z košických gymnázií. Víťazstvo z minulého roka obhájilo Gymnázium J.A.  Komenského.

              Do galérie Súťaž Košice včera a dnes boli pridané fotografie.

          • Košický deň Európy
            • Košický deň Európy

            • Dňa  5.mája 2014 v KOŠICKÝ  DEŇ  EURÓPY  sme dostali možnosť prezentovať našu školu, Gymnázium na Opatovskej ceste 7, v Košiciach aj trocha inak ako slovne,  kultúrnym programom našich študentov na Hlavnej ulici  pri Dolnej bráne o 12.00 hodine. Uvedení študenti  dokázali , že aj opatovčania majú talent!!! Patrí im naše poďakovanie.

              Moderátormi programu  boli: Dominika Jászaiová a Adam Ševčovič (3.A)

               V programe vystupovali:

              • Nikola Kozáková - spev (3.A)   (skladba Čerešne  )  
              • Lenka Kovácsová a Mária Ščavnická (3.E) - spev ( Alex Clare- Too close)   
              • Nikola Kozáková - spev (J.Lennon -Imagine) 
              • Mária Riesová (2.B) , Jakub Rešetár (3.E) -tanec - členovia skupiny  ART Street Crew 
              • Nikola Kozáková , Michaela Maléterová (3.A), spev ( Lana del Rey - Born to die )  
              • Štefan Sirotský zo skupiny Outbreak (2.A) a členovia  skupiny Kamikadze crew - tanec 
              • Antónia Huľvejová  (3.D) s kapelou MINIMA  

               

              Do galérie Košický deň Európy boli pridané fotografie.

          • Nohejbal - chlapci
            • Nohejbal - chlapci

            • Dňa 5.5 2014 sa družstvo nohejbalistov našej školy zúčastnilo na regionálnom finále dlhodobých športových súťaží v nohejbale chlapcov.
              Po víťazstvách v skupinách, chlapci zdolali aj vo finále družstvo Gymnázia Park mládeže 2:1 a získali 1.miesto a postúpili na Krajskú Olympiádu.
              Družstvo tvorili: J.Siladi, M.Dubovan. R.Križan, K.Olajoš.

              Srdečne blahoželáme.
            • Exkurzia do Rakúska a Nemecka

            • Odchod :    28.5. – streda ráno o 5.00 hod.  žel. / autobus. stanica

                                  Pristavenie autobusu o 4.45 hod.

              Doprava:   dopravná spoločnosť Zampra,  49- miestny autobus, káva a čaj zdarma

              Cena:         200,- €

              Program:

                                 1. deň      - ( streda)  - odchod z Košíc do Viedne    

                                               -  13.OO prehliadka zámku Schönbrunn (Grandtour-50 min)  

                                               -  prehliadka centra mesta Viedeň  (Stephansdom, Hofburg, 

                                                  Oper, Parlament, Rathaus, vybrané múzum vo Viedni - Prírodovedné, 

                                                  Umelecko - historické, Vojenské, Technické...)          

                                               -  odchod do Salzburgu o ca 18.00 hod , ubytovanie v hoteli Oekotel

                                                 Salzburg        

                          http://www.oekotel.com/en/locations/salzburg.html

                                 2. deň    - ( štvrtok ) -   raňajky, prehliadka Salzburgu- historické centrum, Mozartov

                                                  dom, Residenzplatz s historickými budovami, kláštor Sv. Petra, Dóm, 

                                                  zámok Mirabell s prekrásnymi záhradami, Hohensalzburg …

                                               -  odchod do Orlieho hniezda, rezidencie A.Hitlera- prehliadka

                                               -  odchod do Mníchova – ubytovanie - hotel Ibis Styles München Ost

              http://www.ibis.com/gb/hotel-8666-ibis-styles-munich-east/index.shtml

               

                               3. deň  - ( piatok ) -  raňajky, prehliadka Mníchova, historické centrum s pešou zónou,

                                                 námestie Marienplatz, Radnica so zvonkohrou, Peterskirche, Frauenkirche,

                                                 bazilika Theatinerkirche, kráľovský palác Residenz, olympijský

                                                 komplex…návrat do hotela Ibis

                                   4. deň  -   ( sobota ) - raňajky,odchod k rozprávkovému zámku Neuschwanstein, ktorý patrí

                                                     medzi najkrajšie  zámky v Nemecku - prehliadka od 11.00 hod.

                                                 -   poobede návšteva bavorských Álp – jazda lanovkou na  Wendelstein

                                                 -   návrat domov, príchod do Košíc nadránom

              V cene je zahrnuté:

              • Autobusová doprava
              • 3x ubytovanie s bufetovými raňajkami
              • Prehliadky so sprievodcom
              • Komplexné cestovné poistenie
              • Vstupenky: Grand Tour Schönbrunn, Orlie hniezdo, Neuschwanstein
            • Súťaže v mesiaci máj (projekt Comenius)

            • 1. VRCHNAKOMÁNIA – ZBER VRCHNÁKOV OD PET FLIAŠ

               – zberné miesto  pri kávomate

               

              2. NAJLEPŠIA FOTKA Z OKOLIA KOŠÍC

              – fotka prírody, rastliny, zvierat. Fotku je potrebné označiť menom, miestom, a popisom, čo je na obrázku.

              - potrebné odovzdať p.p. Ceľuchovi

               

              3.  NAJLEPŠIE VIDEO O SLOVENSKU

              - max 5 minút

              - má obsahovať obrázky zo Slovenska (vlastné alebo z internetu)

              - popísať obrázky

              - hudba – ľudový motív

              - potrebné odovzdať p.p. Ceľuchovi

          • Deň zeme
            • Deň zeme

            • Motto:

              „Príroda je oproti nám vo výhode, môže existovať bez nás, ale my bez nej nie.“

               

              Bolo to 22. apríla v roku 1970, keď vedci, hlavne ekológovia v USA ovplyvnení fotografickými a telegrafickými snímkami z kozmu, dokumentujúcimi krehkosť a zraniteľnosť Zeme demonštračne vyzvali ku spoloč­nému celosvetovému úsiliu za ochranu Zeme so všetkým, čo ju robí jedinečnou.

              • zabráňme nezmyselnému vyrubovaniu stromov
              • záujemcovia môžu podpísať petíciu k zabráneniu ťažby uránu na Jahodnej pri Košiciach (je aj na FB)
              • venujme knihám väčšiu pozornosť
              • vysaďme aspoň jednu rastlinku ročne či už na balkón alebo doma
              • trieďme odpad
              • neodhadzujme papiere ani iné veci na zem
              • naša škola je zapojená do projektu Zelená škola

               

               

              Pár dobrých rád aby bol Deň Zeme každý deň:

              • uprednostňujme sprchovanie pred kúpaním, ušetríme až 2/3 vody
              • nepoužívajme agresívne čistiace prostriedky, napr. s obsahom chlóru. Väčšinou stačí aj octová voda, roztok kryštalickej sódy, soľ, citrónová šťava či prírodné mydlo, ktoré sú zaručeným, takmer univerzálnym ekologickým čistiacim prostriedkom.
              • pri kúpe pracích prostriedkov uprednostnime tie, ktoré neobsahujú fosfor. Patria medzi ne aj tekuté a gélové pracie prostriedky alebo mydlové pracie prášky.
              • ak kupujeme kozmetické prípravky, uprednostňujme tie, ktoré majú overenú ekoznačku, neboli testované na zvieratách, sú vyrobené zväčša z prírodných produktov a majú ekologický, dobre recyklovateľný obal
              • vyhýbajme sa jednorázovým obalom a zbytočne baleným potravinám (napr. chlieb, pečivo, ovocie, zelenina, ...).
              • uprednostňujme lokálne produkty, ktoré nie sú dovážané z veľkých vzdialeností a nemusia byť konzervované, stabilizované, upravované mnohými chemickými látkami. Predídeme tým aj zbytočnému množstvu odpadu z obalov, pretože čím väčšia vzdialenosť, tým viac obalov sa spotrebuje na prevoz.
              • označme si schránku nápisom “Nevhadzujte reklamy”, predídeme tak zbytočným odpadom z nepotrebných letákov
              • používajme nabíjateľné batérie (monočlánky), predídeme tak zbytočným nebezpečným odpadom (ťažké kovy)
              • zapojme sa do systému triedenia odpadu zavedeného v obci, škole, zamestnaní, ... Vytriedené odpady ukladajme výlučne na miesta na to určené (určené nádoby, zberný dvor, ...).
              • umiestnime chladničky a mrazničky ďalej od sporáku a tepelných zariadení, na chladnejšie miesta. Každý stupeň naviac nad 20°C zvyšuje spotrebu asi o 4 až 6%. Pravidelne odmrazujme, 1 cm námrazy zvyšuje spotrebu až o 75%!
              • pri kúpe nových elektrospotrebičov si pozorne všímajme štítok s informáciami, do ktorej kvalitatívnej skupiny je spotrebič zaradený. Výrobky najlepšej kvality s najnižšou spotrebou energie sú označené písmenom A.
              • nenechávajme v sieti nabíjačku na mobil či fotoaparát, pokiaľ sa nenabíjajú. Nabíjačky ponechané v zásuvke spotrebujú až 10 krát viac energie ako je treba pri nabíjaní.
              • nenechávajme spotrebiče v polohe STAND BY, pretože takto nie sú vypnuté, dochádza k skrytému odberu, ročne to môže byť až 500kWh.
              • neprekurujme, dodržiavajme doporučené teploty v izbách (obývacia izba 20-22°C, spálňa 18°C), každý stupeň naviac znamená zvýšenie spotreby energie o 6%.
              • používajme úsporné žiarovky tam, kde sa svieti dlhodobo. Nová generácia týchto žiaroviek má životnosť až 15 000 hod, čo je 15-násobok životnosti obyčajnej žiarovky.
              • vyhnime sa častému a dlhšiemu používaniu mikrovlniek. Už pri dvoch porciách spotrebujú viac energie ako sporák.
              • snažme sa chodiť čo najviac pešo alebo na bicykli, pomôžeme nielen svojmu zdraviu. Ak už sa do cieľa nemôžeme dostať pešo alebo bicyklom, využívajme hromadnú dopravu.
          • Stretnutie projektu Comenius
            • Stretnutie projektu Comenius

            • Do galérie Projekt Comenius boli pridané fotografie.

              Krásne mesto, nádherné pamiatky, hustá sieť dopravných prostriedkov, výborne aktivity a nezabudnuteľná pohostinnosť.

              To všetko sú len niektoré z pozitívnych hodnotení, ktoré na adresu nášho mesta a školy adresovali hostia, ktorí nás navštívili 7.-11.4. 2014. Prišli k nám z Maďarska, Poľska, Rumunska, Bulharska, Grécka ako aj Turecka.

              Témou nášho dvojročného projektu je biodiverzita a tejto téme sa venovali aj jednotlivé aktivity nášho stretnutia. Vypočuli sme si prednášku v botanickej záhrade a pozreli skleníky, prezreli si exponáty v prírodovednom múzeu, vyskúšali interaktívne exponáty v technickom múzeu, na škole nás navštívil odborník na netopiere a prestali sme sa ich báť, keď sme jedného aj videli a odvážni aj pohladili. No nezabudli sme ani na prezentáciu nášho mesta a kultúry – prezreli sme si historickú časť mesta, ku ktorej bol podaný aj odborný výklad, zoznámili sa s kultúrou ostatných krajín cez spoznanie ich národného jedla a tanca. Navštívili sme aj etnografické múzeum a nielen videli, ale si aj vyskúšali naše ľudové tance.

              Takmer 50 učiteľom a žiakom sa len veľmi ťažko odchádzalo z našej školy, no vieme, že projekt je nielen o cestovaní do iných krajín,  ale aj o práci na školách. Preto povzbudení touto návštevou máme oveľa viac elánu do práce na kalendári, herbári, pri spoznávaní prírody 4 zmyslami a pri mnohých iných aktivitách.

          • Greetings from London
            • Greetings from London

            • 15 študentov našej školy a pani profesorky Gáspár a Fričová strávili na konci marca 5 dní v Londýne. Plán tejto exkurzie bol bohatý a vďaka dobrému počasiu sa všetko podarilo zrealizovať. A ani dve upršané predpoludnia nám nepokazili náladu, veď v Natural History Museum a v British Museum bolo naozaj čo obzerať! Okrem týchto múzeí sme si pozreli aj obrazy v National Gallery, výmenu stráží pred Buckingham Palace, Big Ben, Westminster Abbey, St. Paul’s Cathedral, Tower of London, Tower Bridge, Hyde Park, Kensington Gardens, previezli sme sa na London Eye, odfotili s voskovými figurínami u Madam Tussaud’s, nakúpili na Oxford Street… Počasie nám prialo aj počas letu, takže celý pobyt hodnotíme jedným slovom: GREAT!

              Interview priamo z londýnskych ulíc, Katarína Bartoková a Valentína Gabrišová, 2.A

              Prečo si chcela ísť do Londýna?

              -Londýn patrí medzi tie miesta, ktoré som vždy chcela navštíviť.

              Aká bola cesta lietadlom?

              - Keďže som neletela prvýkrát , dalo sa to zvládnuť a stále sme mali čo pozorovať z okna.

              Aké tam bolo počasie?

              - Počasie bolo prvý deň pekné, slnečné, ale ďalšie dni veľmi premenlivé, pravé anglické, samozrejme aj s dažďom a vetrom.

              Ako to na teba vplývalo?

              - Celý pobyt na mňa vplýval tak, akoby čas utekal, ani som sa nestihla spamätať a už sme boli niekde inde, stále bolo kam sa pozrieť ...

              Čo ťa tam najviac zaujalo?

              - Zaujala ma hlavne odlišná kultúra, úplne niečo iné, ako môžeme vidieť na Slovensku. Vo všetkom mali systém a poriadok a to je to, čo u nás tak trochu chýba.

              Aký dojem na teba urobili obyvatelia Londýna? 

              - Napriek tomu, čo sa vravieva o Angličanoch, že sú chladnokrvní a flegmatickí, boli veľmi pokojní, ohľaduplní a pohostinní. Vo mne to zanechalo veľmi dobrý dojem.

              Ktoré kultúrne pamiatky sa ti najviac páčili?

              - Pre mňa ako milovníka histórie bol najväčší pôžitok vidieť Tower of London, Tower Bridge, Big Ben a Houses of Parliament a samozrejme Trafalgar Square. Keby bolo viac času, určite by som rada videla aj viac galérií s britským umením.

              Vyhovovalo ti ich stravovanie

              - Na tých pár dní mi nerobilo problém stravovať sa len toastmi, sendvičmi a vo fast foodoch. Hladná som nebola a zámer nebol prísť sa do Londýna najesť, takže u mňa to bolo fajn :)

              Kde ste boli ubytovaní? 

              - Boli sme ubytovaní v hosteli v štvrti South Kensington blízko Natural History Museum a môžem povedať, že na to, že to bolo v centre a nie za vysokú cenu, bolo to veľmi dobré ubytovanie.

              Využila si svoju angličtinu? 

              - Áno, hlavne na komunikovanie v obchodoch, ale aj na komunikáciu s ľuďmi, ktorí boli ubytovaní s nami v hosteli.

              Dokázala by si tam žiť?  

              - Určite by som si vedela zvyknúť, možno raz aj budem :)

              Čo si si doniesla z Londýna? 

              - Pár kúskov oblečenia, nejaké suveníry a pohľadnice, ale hlavne zážitky!

              Chcela by si sa tam vrátiť?

              - Rozhodne áno. Ale asi už len so známymi alebo s rodinou a určite na dlhšie ako na týždeň.

               

              A na záver pár postrehov od iných zúčastnených študentov:

              Najviac sa mi páčila celková atmosféra a to, že sme si pobyt v Londýne užili.  Petra, 1.NB

              Múzeá boli veľmi zaujímavé … nezabudnuteľná výmena stráží ... úžasné nákupy, prekvapujúco nízke ceny.  Patrícia, 1.NB

              Oxford Street s množstvom obchodov.  Karin, 1.NB

              London Eye … cestovanie metrom … úžasní a milí ľudia.  Slávka, 2.C

              Do galérie Exkurzia do Londýna boli pridané fotografie.

          • EXKURZIA:  PRIEMYSELNÝ PARK – KECHNEC
            • EXKURZIA: PRIEMYSELNÝ PARK – KECHNEC

            • Dňa 16. 4. 2014 sa študenti 3. ročníka, ktorí navštevujú predmety Aplikovaná ekonómia a Chemické výpočty a experimenty, zúčastnili na exkurzii v spoločnosti GETRAG FORD Transmissions Slovakia.

              GETRAG FORD Transmissions v Priemyselnom parku Kechnec vybudovala moderný výrobný závod na výrobu motocyklových a automatických dvojspojkových prevodoviek do automobilov. V súčasnej dobe pracuje v závode viac než tisíc zamestnancov. GETRAG FORD Transmissions má sídlo v Kolíne nad Rýnom (Nemecko) a výrobné prevádzky v Bordeaux (Francúzsko), Halewood (Veľká Británia), v Kolíne nad Rýnom a v Kechneci (Slovensko). Naviac má aj Vývojové centrum v meste Gőteborg (Švédsko).

              Počas exkurzie sme mali možnosť sledovať opracovanie materiálu na výrobu hriadeľa.  Čas pred a po exkurzii naplnil pútavým rozprávaním starosta obce Kechnec JUDr. Ing. Jozef Konkoly, ktorý je aj členom Rady školy na našom gymnáziu. Pravdivosť jeho slov sme mali možnosť overiť prehliadkou obce. Pod jeho vedením obec Kechnec prešla rýchlym vývojom. Bola vybudovaná Priemyselná zóna Kechnec, ktorá prilákala 16 zahraničných i domácich investorov. Obec postavila profesionálne športové centrum, zdravotné stredisko, kultúrne stredisko, konferenčné centrum a pripravujú sa projekty ako Európska integrovaná škola, Aquapark či závod na spracovanie mäsa a výrobu pekárenských výrobkov.

          • Súťaž žiackych projektov - BIODIVERZITA
            • Súťaž žiackych projektov - BIODIVERZITA

            • Výsledky súťaže prehliadky žiackych projektov na tému Biodiverzita Košíc a jeho okolia

              1. miesto:

              A. Huľvejová  –  3.D

              Téma práce: Okolie Hornádu – obec Ždaňa

               

              2. miesto:

              M. Konečný  –  3.A

              Téma práce: Jahodná a okolie

               

              3. miesto:

              K. Hamašová  –  3.A

              Téma práce: Družstevná pri Hornáde

               

              Ľ. Konrády  –  3.D

              Téma práce: Hornád

              Víťazom srdečne blahoželáme.

              Do galérie Súťaž žiackych projektov - BIODIVERZITA boli pridané fotografie.

      • Kontakt

        • Gymnázium, Opatovská cesta 7, Košice
        • 055 7274411 - sekretariát 055 7274412 - riaditeľ školy 055 7274414 - zástupca riaditeľa 055 7274415 - školská jedáleň
        • Opatovská cesta 7, 040 01 Košice 040 01 Košice Slovakia
        • 00162159
        • 2021189764
        • Vedúca školskej jedálne: Lenka Novák 055 7274415 - školská jedáleň jedalen@opatovska.sk
        • IBAN: SK87 8180 0000 0070 0021 1192
        • psychologička: kristina.copova@opatovska.sk
      • Prihlásenie